Pivovar Primátor


Oficiální popisy jednotlivých nabízených piv (zdroj: http://www.primator.cz)

PRIMÁTOR NEALKO
Nealkoholické slabě prokvašené pivo s jemnou hořkostí a osvěžujícím řízem.
Typ piva: světlé nealkoholické pivo
Obsah alkoholu: 0,5 % obj.
Složení: voda, ječné slady, žatecký chmel
Způsob výroby náchodského nealka, které je v pivovaru produkováno již od roku 1983, se maximálně přibližuje svým charakterem výrobě klasického piva. Od počátku bylo záměrem vytvořit pivo bez alkoholu vhodné pro řidiče, které však nepřipraví zákazníka o jedinečný chuťový zážitek, který v něm vyvolá tradiční český ležák. Pivovar se stal průkopníkem výroby. Toto pivo začal vařit jako druhý v republice a od té doby byla technologie ještě několikrát upravovaná, aby chuť odpovídala nejnáročnějším požadavkům. Úspěch tohoto postupu dokazuje první místo v kategorii nealkoholických piv na brněnském PIVEXu v roce 2008. Pivo má pískově zlatavý nádech a zářivě bílou pěnu. Je pouze jemně prokvašené a chutná výrazně po původních surovinách, zejména maltózových cukrech, které jsou vyextrahovány ze sladů z jižní Moravy. Nejlepší je hodně vychlazené – na 6°C.

CHIPPER
Osvěžující nápoj s výraznou ovocnou příchutí a příjemnou hořkou chutí růžového grepu v kombinaci s aromatickým pšeničným pivem.
Typ piva:
Obsah alkoholu: 2% obj.
Složení: svrchně kvašené světlé pšeničné pivo, ovocná složka citrusového koncentrátu s příchutí grepu, dosyceno CO2 a pasterováno
CHIPPER je osvěžující nápoj s výraznou ovocnou příchutí a příjemnou hořkou chutí růžového grepu podtrženou dozníváním chmelové složky pšeničného piva. Originální navinulá chuť grepu v kombinaci s aromatickým pšeničným pivem vytvořila ideální svěží perlivý nápoj pro horké letní dny či společenské a sportovní aktivity. Nápoj je určen nejen milovníkům piva vyhledávajícím nové chuti, ale i ženám, mladým lidem a vůbec všem konzumentům, kteří hledají osvěžení, chtějí nabrat energii, zároveň zůstat fit a dobře naladěni. Ostatně již samotný název CHIPPER v překladu znamenající živý, čilý, čiperný evokuje přicházející chuťové zážitky. Nápoj se nejlépe vychutná při teplotě okolo 6 - 7°C ve značkové sklenici doplněný o plátek čerstvého citrusového ovoce.

PRIMÁTOR DIAMANT
Hluboko prokvašené pivo s jemnou hořkostí, středním řízem a čistou chutí.
Typ piva: světlé pivo se sníženým obsahem cukrů
Obsah alkoholu: 4,0 % obj.
Složení: voda, ječný slad, cukr, žatecký chmel
Pivo nesoucí přívlastek „se sníženým obsahem cukrů“ je tvořeno speciálně pro konzumenty trpící problémy zažívacího ústrojí či diabetiky. Je silně prokvašené, čímž ztrácí svoji výraznou plnost a redukuje sacharidy a bílkoviny zatěžující organismus. Pakliže patříte ke každodenním fandům českého piva a máte zdravotní potíže, tohle je zdravý způsob jak si zlepšit trávení a dopřát si to, co Vám chutná. Na kořenu jazyka je cítit jemná chmelová hořkost a v pozadí chuti kvasnice. Má světlou obilnou barvu a lehkou pěnu. Oceněno svazem diabetiků.

PRIMÁTOR SVĚTLÝ
Středně prokvašené pivo s odpovídající střední plností, s jemnou hořkostí a středním řízem, s čistou chutí a chmelovým aroma.
Typ piva: světlé výčepní pivo
Obsah alkoholu: 4 % obj.
Složení: voda, ječný slad, žatecký chmel
Mírně prokvašené pivo přímo stvořené pro letní horké dny a večery. Ideální pro zahnání žízně a doplnění tekutin v těle. Oblíbené během rekreací, na výletech, při různých akcích, ale i v běžném životě každého Čecha. Slabou intenzitu lahodně nahořklé sladové chuti dotváří střední plnost a výrazný osvěžující říz. Podáváme v silném skle s širokým hrdlem a uchem, které je vynikající pro zachování teploty, podpoří jemnou chuť piva, a ze kterého, zejména díky tvaru, výrazně čiší příjemné aroma tohoto zlatavého moku.

PRIMÁTOR LEŽÁK 11%
Spodně kvašené pivo se střední plností, jemnou hořkostí, vysokým řízem a čistým chmelovým aroma. Typ piva: světlý ležák
Obsah alkoholu: 4,7 % obj.
Složení: voda, ječný slad, žatecký chmel
V roce 2009 představil Primátor zcela nové pivo, odlišné od stávající produkce, především svojí výraznou jemnou hořkostí a velkou pitelností. Pivovar tak navazuje znovu na tradici vaření tohoto typického českého ležáku, jehož popularita v posledních letech velmi stoupá. Primátor 11% je spodně kvašené pivo vyrobené klasickou technologii z českých surovin . Je vařeno dvourmutovým způsobem z moravského ječného sladu a dvou druhů žateckého chmele. Hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích a dozrává v ležáckých sklepech s minimální dobou zrání 50 dnů a tím je docíleno příjemného osvěžujícího řízu.Pivo má zářivou zlatavou barvu s výraznou jiskrou a sněhově bílou hustou pěnou. Originální vůně moravského sladu a aroma žateckého chmele dodaly pivu střední plnost. Nezaměnitelnou lahodnou chuť a vůni dává pivu český slad vyrobený z moravského jarního ječmene. Příjemnou hořkost pivo získalo svařením jemných hořkých chmelů. Právě tento jedinečný zážitek po napití ponechává na jazyku pocit příjemné, pozvolna se ztrácející hořkosti, který vybízí k dalšímu napití. Originální chuťové vlastnosti vyniknou správným čepováním na 6-8°C.

PRIMÁTOR STOUT
Svrchně kvašené pivo, s výraznou chutí praženého ječmene, silnou hořkostí, ovocnými tóny, krémovou plností a smetanovou pěnou.
Typ piva: svrchně kvašený tmavý ležák anglo-irského typu
Obsah alkoholu: 4,7 % obj.
Složení: voda, ječné slady, oves, upravený anglický chmel
Primátor Stout byl připraven postupem svrchního kvašení s použitím čtyř druhů ječných sladů, ovsa a praženého ječmene. Chmel pro přípravu pochází z anglického hrabství Kent. Původem Britské jsou i použité kvasnice a originální technologický postup. Výsledkem je sytě černé pivo s výraznou chutí praženého ječmene, silnou tvrdší hořkostí, ovocnými tóny, krémovou plností a smetanovou pěnou. Nejlépe chutná s plody moře, ústřicemi, sardinkami a uzenými rybami. Vhodný je i ke steakům, šunce, uzeným masům a dnes stále populárnějšímu grilování. Velmi dobře se rovněž hodí pro zapití čokoládových a ořechových moučníků a zmrzliny. Sout lze velmi dobře využít v kuchyni pro marinování masa a přípravu čokoládových těst a krémů. Teplota pro servírování by měla být 8-12°C, kdy dochází k plnému zvýraznění chutí a vůní typických pro Stout.

PRIMÁTOR PREMIUM DARK
Středně prokvašené pivo se silnou plností, jemnou hořkostí, silným řízem a čistou karamelovou příchutí.
Typ piva: tmavý ležák
Obsah alkoholu: 4,8 % obj.
Složení: voda, ječné slady, cukr, žatecký chmel
Tradiční historické metody výroby, vybroušené k dokonalosti, nabízejí dnešním konzumentům nezaměnitelnou chuť 4 druhů sladů ve vyváženém poměru a záruku kvality jenž dokazuje největší počet ocenění v rámci našeho sortimentu. Velmi oblíbené je ve Skandinávii, zejména ve Švédsku. Při ochutnání vás pohltí čistá karamelová chuť s jemnou známkou hořkosti chmele v pozadí. Výraznou plnost dodává středně prokvašenému pivu mnichovský slad a jemné dochmelení. Nezaměnitelná je sytě krémová smetanová pěna viditelně kroužkující na skle, tmavě granátová barva a aroma pražených sladů. Protože zlepšuje trávení a dokresluje chuť pokrmu, hodí se k pečeným masům, divočině, topinkám, ale i k sladkým zákuskům. Je velmi oblíbenou surovinou pro vaření (např. vuřty na černém pivě).

HRON
Pivo HRON® je vyrobeno dle zachovaných původních historických receptur z prvorepublikového období.
Typ piva: světlý ležák
Obsah alkoholu: 4,9 % obj.
Složení: Jedna z nejvýznamnějších etap historie Náchodského pivovaru je nerozlučně spojena se dvěma jmény. Jednak dlouholetého význačného náchodského sládka Františka Pittermanna a dále jeho kolegy, správce pivovaru, Otty Dítěte, kteří spolu působili v obecním pivovaru v 30. a 40. letech minulého století. Především správce pivovaru Otta Dítě, který většinu života prožil právě v pivovaru, po sobě zanechal písemný archiv, jehož součástí byl i vlastní rukou s mnoha poznámkami psaný Deník. Tento materiál, obsahující i původní receptury jednotlivých piv z tohoto období, se pak pro následné generace sládků stal nenahraditelnou studnicí inspirace při tvorbě receptur vyráběných piv. Dnes již můžeme připustit, že právě jeho písemné záznamy byly podkladem sypání základních surovin při vaření nynějších tolik úspěšných piv. Jednu z těchto historických receptur z roku 1935 téměř po 80 letech oprášil současný sládek pivovaru a použil ji pro vaření nové značky z produkce Náchodského pivovaru - piva HRON®. To že pro název piva bylo použito jméno, spojené se založením města Náchoda není náhoda. Historická postava zakladatele města Hrona respektive jeho příslušnost k rytířskému stavu symbolizovala vždy vzor ctností a ochranu společenských hodnot. A právě k těmto hodnotám - tradicí a poctivosti i u pivovarského řemesla, se chtějí současní pivovarníci z Náchoda přihlásit k odkazu svých předků a vzdát tak hold mnoha setleté historii vaření piva v Náchodě.

PRIMÁTOR WEIZENBIER
Svrchně kvašené světlé pšeničné nefiltrované kvasnicové pivo specifické vůně, chuti i vzhledu.
Typ piva: světlé pšeničné svrchně kvašené pivo
Obsah alkoholu: 5 % obj.
Složení: voda, pšeničný slad, ječný slad, žatecký chmel, kvasinky
Silnou intenzitou chuti, v níž převládá osvěžující pšenice s nádechem banánu, a příjemnou hřebíčkovou vůní typickou pro piva tohoto typu se vyznačuje Weizenbier. Má silný říz, střední plnost a charakteristická je i lehká hořkost jemného žateckého chmelu. Na první pohled ho velmi dobře poznáte. Je to nefiltrované vysoce pěnivé pivo světle žluté barvy s opálovým zákalem, způsobeným kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin. Doporučujeme zejména ke steakům a jiným výrazným masům, jako je kachna či vepřová pečeně. Lze jej také kombinovat s karbanátky, klobásami, mořskými plody a velmi měkkými sýry, např. mozzarellou. Samotné pivo by se mělo velmi opatrně nalévat do typicky štíhlé vysoké sklenice na vrchu mírně uzavřené, která podporuje zachování bohaté a husté pěny. Pokud se zdá, že je zákal nedostatečný, před dolitím zbytku lahve jí zakroužíme, aby se do piva převedl zbytek usazeniny. Je možné jej podávat s plátkem citronu při teplotě 6-8° C. Řadí se spíše mezi sváteční, které si rády, díky nepříliš hořké chuti, vychutnají i ženy. Stává se trendem současnosti.

PRIMÁTOR ENGLISH PALE ALE
Svrchně prokvašené pivo tmavé jantarové barvy, bohatým chmelovým aroma a specifickou hořkou chutí po originálních anglických chmelech.
Typ piva: svrchně kvašený polotmavý ležák anglického typu
Obsah alkoholu: 5 % obj.
Složení: voda, ječné slady, pšeničný slad, oves, upravený chmel
Svrchně kvašený polotmavý ležák anglického typu. Pivo tmavé jantarové barvy, bohatého chmelového aroma a specifické hořké chuti po originálních anglických chmelech, které jsou ve srovnání s žateckým chmelem drsnější. Po ochutnání zanechává v ústech na patře suché nahořklé doznívání. Říz tohoto piva je oproti českým ležákům slabší. K tomuto pivu zcela jistě patří typické anglické národní jídlo Fish and Chips – obalovaná smažená ryba v těstíčku a hranolky. Je možné kombinovat i s tradičními českými jídly jakými jsou pečená kachna, vepřové pečeně nebo steaky či klobásky na grilu. Primátorský English Pale Ale je pivem pro opravdové gurmány. Podáváme ve speciální sklenici na vrchu mírně otevřené, vychlazené na 10 – 13° C.

PRIMÁTOR PREMIUM
Středně prokvašené pivo se silnou plností, s jemnou výraznou hořkostí, vysokým řízem a čistým chmelovým aroma.
Typ piva: světlý ležák
Obsah alkoholu: 5 % obj.
Složení: voda, ječný slad, žatecký chmel
Chuťová rozkoš, kterou zažijete všemi smysly ve vás okamžitě vyvolá touhu po dalším napití. Podobně je tomu u každého piva typu „Bohemian style“ a proto je česká dvanáctka známá po celém světě. Premium je chloubou našeho sládka, který pro ni vybírá jen ty nejkvalitnější suroviny. Pečlivý proces výroby ukončuje dlouhodbé zrání při teplotě 1 C. Má silný říz, jiskrnou zlatavou barvu a dlouhotrvající bílou pěnu. Na jazyku zanechá pocit pozvolna se vytrácející hořkosti. Je šťávou života, vhodné jak pro okamžiky radosti i strasti. Jednoduše pro chvíle, kdy si chcete pivo opravdu vychutnat. Doporučujeme ke špízům, salátům, steakům a vepřové pečeni. Podáváme pečlivě vychlazené ve vysoké originální sklenici. Toto prestižní pivo tvoří charakteristickou a nezaměnitelnou image Pivovaru Náchod.

PRIMÁTOR POLOTMAVÝ 13%
Středně prokvašené pivo se střední plností, originální harmonické lehké karamelové příchuti a vůně, s jemnou chmelovou hořkostí a s příjemným osvěžujícím řízem. Typ piva: speciální polotmavé pivo
Obsah alkoholu: 5,5 % obj.
Složení: voda, ječné slady, žatecký chmel, pšeničný slad
Použitím karamelového a pšeničného sladu při vaření bylo docíleno nové chuťové varianty, která vystihuje veškeré charakteristiky řezaného piva. Záměrem bylo spojit kvality světlého a tmavého piva tak, jak se to běžně dělá v restauracích. Vznikl tak polotmavý středně prokvašený speciální ležák jantarové barvy, který s sebou přináší lehkou sladší karamelovou příchuť i vůni, osvěžující říz, střední plnost a jemnou hořkost. O jeden stupeň lepší ležák nemá v čechách dlouholetou tradici. Přesto je velmi oblíbený u pivních fajnšmekrů a ocení ho i mlsné jazýčky žen. Typická je světle krémová dlouhotrvající hustá pěna. Hodí se ke každé sváteční příležitosti jako doprovod kořeněných jídel, drůbeže či grilovaných ryb. Servírujeme při teplotě 7-9° C v úzké sklenici z tenkého skla.

PRIMÁTOR EXKLUZIV 16%
Středně prokvašené pivo se silnou plností, jemnou výraznou hořkostí, vysokým řízem a čistým chmelovým aroma.

Typ piva: speciální světlé pivo
Obsah alkoholu: 7,5 % obj.
Složení: voda, ječný slad, cukr, žatecký chmel
Exkluziv je chloubou našeho pivovaru díky velkému počtu udělených ocenění. V červenci 2008 získal prestižní ocenění „Nejlepší ležák světa“ udělovaný v Londýně britským odborným časopisem „Beers of the World“. Chutná především znalcům vysokostupňových speciálů, kteří ocení jeho výraznou plnost a doznívající neotřelou nasládlou příchuť pravého moravského sladu. Ve světě je známé jako „Doppell bock“. Jde o středně prokvašené pivo sytě zlatavé barvy s hustou pěnou a silnou sladovou vůní. Díky vyššímu obsahu alkoholu (7,5%) zahřeje i malé množství. Zejména v chladných měsících může být zdrojem energie při venkovních aktivitách, např. zabíjačkách či grilováních. Díky své jemné hořkosti a silnému řízu zvýrazní chuť každého druhu masa z krůty. Hodí se také k těžším jídlům. Pro zvýšení pivní kultury podáváme ve sklenkách z tenkého skla vychlazené na teplotu 7-8°C.

PRIMÁTOR RYTÍŘSKÝ 21%
Středně prokvašené pivo se silnou plností, jemnou výraznou hořkostí, vysokým řízem a čistým chmelovým aroma.
Typ piva: speciální světlé pivo
Obsah alkoholu: 9 % obj.
Složení: voda, ječné slady, žatecký chmel, pšeničný slad, cukr
Toto výjimečné extravagantní středně prokvašené pivo je určeno pro pravé pivní rytíře moderní doby. Koncentrace přírodní energie ze sladů a vysoké procento alkoholu (9%) jsou již při konzumaci malého množství zárukou nevšedních chuťových zážitků. Jde o nejsilnější světlé pivo České republiky, které se vyznačuje medově nasládlou chutí jejíž unikátnost spočívá v použití pšeničného sladu, který ji celkově obohacuje a zjemňuje. Vysoký obsah žateckého chmele vnáší do chuti jemnou hořkost, díky níž pivo podporuje trávení a proto je vhodné jako digestiv. Ze sympatické pěny, která pokrývá rezatě-zlatavý mok, čiší vůně použitých surovin. Kvalitu zaručuje dlouhodobé zrání - až 3 měsíce. Podává se v sektové sklence malého objemu k chuťově výrazným sýrům a paštikám.

PRIMÁTOR DOUBLE 24%
Pivo s výraznou nasládlou plnou chutí sladového aroma přecházející v jemnou hořkost.
Typ piva: speciální tmavé pivo
Obsah alkoholu: 10,5 % obj.
Složení: voda, ječné slady, cukr, žatecký chmel, pšeničný slad
Double je tmavý speciál typu Porter. Je výzvou pro všechny smysly každému, kdo umí vychutnat něco neobvyklého a zajímavého. Čtyřiadvaceti procenty původního extraktu a 10,5% alkoholu je Double nejsilnějším českým pivem od roku 1990 a jedním z nejsilnějších v Evropě. Bedlivě střežený poměr surovin (5 druhů sladů – český, bavorský, karamelový, barvící a pšeničný) dává základ jedinečné chuti, ve které dominují pražené slady. Vysoký obsah čistého extraktu, který žaludek okamžitě zpracovává, může vyvolat gejzír energie a navnadit smysly. Proto jej doporučujeme jako „pivní aperitiv. Často bývá označován jako tzv. „černá viagra“. Antracitově sytě tmavý mok s krémovou pěnou vynikne ve vysoké sklenici na nožce, která vyzdvihne tento jedinečný šperk Pivovaru Náchod. Dokonalý průvodce dezertů, zákusků se paradoxně hodí i k pálivým jídlům. Je to gurmánské pohlazení pro vaše chuťové pohárky.